Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

26. září 1952 – jak ztráta osobních dokladů mohla vyvolat v představách soudruhů hladomor v Jihlavském kraji.

Ztratit osobní doklady byl na začátku padesátých let mnohdy téměř zločin. Dokazuje to příběh jednoho mladého muže z Dolních Lažan u Moravských Budějovic, který v roce 1952 při práci na poli někde vytrousil peněženku. Ale co hůř, i s osobními doklady!

Ztracenou peněženku a doklady mladík marně hledal na poli celý den, ale nakonec mu nezbylo než ztrátu ohlásit na stanici Sboru národní bezpečnosti (SNB).

Nešťastný mladík na poli neztratil jen peněženku, ale i průkaz o plnění tzv. dodávkových úkolů…

Příslušníci ovšem okamžitě zahájili vyšetřování a pro možné zneužití ztracených dokladů nepřátelskými živly tento – zcela jistě nepřátelskými západními imperialisty zosnovaný čin – raději ohlásili rovnou na krajské velení SNB do Jihlavy.

Mladík byl vzat příslušníky SNB do vazby a po mnoho dnů do úmoru vyslýchán. Současně si o něm komunistická policie začala sbírat veškeré dostupné informace. Součástí ztracených dokladů totiž byl nejen řidičský průkaz na traktor, ale i průkaz o plnění tzv. dodávkových úkolů. A právě ten mohly západní tajné služby, v paranodidních představách jihlavských soudruhů, zneužít k podkopání socialistického zemědělství, k nepřátelské propagandě a dokonce pak například i k záměrnému vyvolání třebas i hladomoru v celém Jihlavském kraji?

Zákon č. 56/1952 Sb., o dodávkových povinnostech a výkupu zemědělských výrobků se stal totiž hlavním nástrojem persekuce samostatně hospodařících rolníků, když nastavil předepsané dodávky obilí, brambor, ale i mléka a masa zemědělcům tak, že značně přesahovaly jejich reálné možnosti. Pokud dodávky rolník nesplnil, často následovalo jeho trestní stíhání a nezřídka i vězení a propadnutí majetku.

Protože se však za nešťastníka postupně začali zaručovat kupodivu nejrůznější venkovští funkcionáři komunistické strany – a také dokonce i soudruzi z místního JZD – byl nakonec tento „pachatel“ odsouzen jen k pokutě dvouset korun. Musel ovšem přitom podepsat závazek, že za tuto velkorysost, projevnou k němu tak blahosklonně pracujícím Lidem, bude on osobně až do roztrhání o sobotách a nedělích rok zdarma pracovat při výstavbě socialismu v Dolních Lažanech.

A toto vše musel jeden nešťastný mladík z Dolních Lažan, podle zažloutlých archivů z temných padesátých let, podstoupit pro pouhou ztrátu své peněženky s osobními doklady. Pro ztrátu, k níž došlo na poli na Moravskobudějovicku 26. září roku 1952.

Na našem homeopatickém eshopu: