Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

17. říjen 1920 – velmistr českého herectví z Nové Včelnice.

Jenom málokteré malé městečko má všeobecně známých a slavných rodáků více než jednoho. Nová Včelnice u Kamenice nad Lipou, na samé hranici našeho kraje – do roku 1951 pojmenovaná Nový Etynk (Neuötting Vtschelnitz) – však ano: Narodili se zde dva vynikající čeští herci – Luděk Munzar (1933–2019) a velikán českého hereckého nebe všech dob, Rudolf Hrušínský (1920–1994).

Hrušínský, vlastním jménem Rudolf Böhm, pocházel z úctyhodného starého hereckého rodu s kořeny sahajícími až k Josefu Kajetánu Tylovi. Přímo příznačně se v roce 1920 narodil přímo v prostoru jeviště kočovné společnosti jeho dědečka Václava Červíčka – Budínského.

A na divadelních prknech působil již od dětství. Když v tercii opustil nenáviděné gymnasium a vzápětí neuspěl při zkoušce na hereckou konservatoř, nastoupil již v patnácti letech, v roce 1935, v pražské Uranii.

Později působil v takzvaném Déčku E. F. Buriana a současně si Rudolfa Hrušínského všiml i film. Na filmovém plátně začínal v rolích studentů a milovníků a o něco později začal být obsazován i do negativních rolí.

Na konci protektorátu Rudolf Hrušínský zkusil i filmovou režii: Jeho filmy z konce války Jarní píseň (1944) a Pancho se žení (1946) však zůstaly jedinými v jeho kariéře, které jako režisér natočil.

Největší životní role mistra Hrušínského – zaměstnanec krematoria Karel Kopfrkingl – ve Spalovači mrtvol režiséra Juraje Herze z roku 1968…

Rudolf Hrušínský ovšem s osobitým mistrovstvím ztvárnil tisíce rolí jako herec. Jedním z vrcholů těchto nezapomenutelných filmových postav mistra Hrušínského se stal jeho duševně nemocný zaměstnanec krematoria Karel Kopfrkingl v Herzově nepřekonatelném snímku Spalovač mrtvol. Tato ďábelsky etérická postava, tak geniálně ztvárněná Rudolfem Hrušínským, je považována mnohými divadelními a filmovými odborníky vůbec za tu snad nejlépe provedenou roli v historii českého herectví!

Mistr Hrušínský však byl nejen skvělým hercem, ale také člověkem v českých podmínkách nevídaného charakteru. Jako jeden z opravdu mála z celé plejády populárních českých herců Rudolf Hrušínský nikdy příliš nesklonil páteř před komunistickým režimem. Za Husákovy normalisace dokonce raději na čtyři roky na počátku normalisace odešel od divadla i filmu.

Po roce 1989 díky této své autoritě Rudolf Hrušínský nějaký čas působil i v roli poslance bývalého Federálního shromáždění.

A právě dnes uplyne rovných sto let od narození tohoto výjimečného herce, režiséra a muže pevných zásad. Mistr Rudolf Hrušínský se narodil v Nové Včelnici nedaleko od historické hranice západní Moravy 17. října 1920.

Na našem homeopatickém eshopu: