Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

Nadějný herec Borek Lipský, jenž doplatil na vodu a osudové sedmičky!

Detail náhrobku Borka Lipského na hřbitově v Pelhřimově. (Foto: autor článku)

Známí rodáci z Pelhřimova, synové pelhřimovského cukráře a herce Viléma Lipského – herec Lubomír a režisér Oldřich – jsou myslím většině milovníků českého filmu všeobecně známi. Málokdo však asi ví, že měli bratra ještě jednoho, Dalibora. A ten, jak až do konce svého života říkal mistr Lubomír Lipský, Dalibor byl z nich tří prý tím nejtalentovanějším!

Dalibor (Borek) Lipský (1930-1947)
(foto: Geni.com)

Do svých 17 let Dalibor Lipský však stihl hrát jen ve dvou filmech. Přičemž tématem obou těchto děl byla zajímavou shodou okolností voda: Řeka čaruje (1945) a Kluci na řece (1944).

Nadaný septimán Dalibor, jemuž se od dětství neřeklo jinak, než Borek, se totiž v horkou neděli 27. července roku 1947 vydal rovněž k vodě. Červencové slunce pálilo a Borek tak strávil celé odpoledne na březích a ve vodě pelhřimovského rybníku Stráž.

Před pátou odpoledne se ale začalo zatahovat a dusno bylo možno krájet. A právě, když chtěl Borek z osvěžující vody rybníka vylézt ven, z temné oblohy sjel první blesk. A ten ke vší smůle udeřil právě do rybníka, v němž se Borek právě koupal…

Byl elektrickým výbojem patrně omráčen a následně se ve vodě Stráže utopil. Nepomohly ani veškeré laické pokusy o resuscitaci od jeho kamarádů.

Hrob rodiny Lipských v Pelhřimově s náhrobkem ve tvaru blesku. (Foto: autor článku)

A tak Borek Lipský doplatil na onu zmíněnou vodu ze dvou jediných „říčních“ filmů, ve kterých stihl hrát. Navíc, podivuhodnou shodou okolností, je jeho tragické úmrtí provázeno mnoha číslicemi sedm:

K úderu blesku do rybníka Stráže došlo v 17. hodin, v sedmém měsíci roku 1947, sedmý den v týdnu a Borkovi samotnému táhlo na 17 rok (bylo mu přesně 16 let a sedm měsíců). Navíc ve chvíli smrti byl septimánem, tedy studentem sedmé třídy pelhřimovského gymnasia!

Nadějný pozemský život mladého herce tak předčasně navždy skončil v neděli 27. července roku 1947.

Na našem homeopatickém eshopu: