Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

31. květen 1257 – vysvěcení dominanty Jihlavy, chrámu sv. Jakuba.

Pohled na chrám sv. Jakuba z protějšího Brněnského kopce

Stará Jihlava se původně rozkládala okolo brodu přes řeku Jihlavu pod Jánským kopcem.

Kostel svatého Jana Křtitele na Jánském kopci byl také prvním farním kostelem v Jihlavě, a to až do roku 1257.

Po nálezu stříbra v Jihlavě si mohutný příliv havířů a důlních podnikatelů vynutil stavbu nového města. To bylo velkoryse založeno na kopci na protější straně řeky.

Interier chrámu sv. Jana Křtitele na Jánském kopci, nejstaršího jihlavského kostela ve Staré Jihlavě, odkud byla jihlavská farnost přenesena roku 1257.
Fotografie z 30. let 20. století. (archiv autora)

Od samého počátku byly v nové Jihlavě budovány i výstavné chrámy – dominikánský chrám svatého Kříže a minoritský kostel Nanebevzetí Panny Marie. Ve 40. letech 13. století pak začalo město stavět i vlastní městský chrám, dodnes nejvýraznější dominantu města, kostel svatého Jakuba.

Zdi tohoto chrámu měly v dalších staletích hostit korunované hlavy a být mnohdy svědky významných okamžiků českých dějin. V chrámu svatého Jakuba byla například pražským arcibiskupem Janem Rokycanou v roce 1436 sloužena první oficiální mše podobojí v Čechách. V jakubském kostele byl také přijat za českého krále císař Zikmund a byl zde korunován i uherský a český král Matyáš.

A právě dnes si připomínáme výročí dne, kdy byla tato dominanta Jihlavy dokončena. Olomoucký biskup Bruno ze Schaumburku vysvětil nový farní kostel svatého Jakuba 31. května roku 1257.

Na našem homeopatickém eshopu: