Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

12. červenec 1915 – úder blesku do hradu Roštejna.

Z hlubokých lesů mezi Telčí, Třeští a Batelovem ční zdaleka viditelná sedmiboká věž hradu Roštejna. Gotický hrad – obdivuhodně vsazený do masivní skály – prý původně stavěl sám ďábel, který však své dílo nestihl v termínu do ranního kuropění dokončit. A tak se na rozkvětu Roštejna již dále nepodílely mocnosti pekelné, ale výrazný duch renesanční Telče, Zachariáš z Hradce.

Za tohoto osvíceného šlechtice byl hrad Roštejn v roce 1577 přestavěn na renesanční lovecký zámek, přibyla zde druhá patra, byl zřízen prostorný rytířský sál i hradní kaple. Legenda praví, že z těchto časů pochází také údajná podzemní chodba, která má spojovat Roštejn se sedm kilometrů vzdáleným zámkem na náměstí Zachariáše z Hradce v Telči

Docela nedávno však mnoho nechybělo k tomu, že bychom namísto této dominanty Telečska dnes mohli spatřit pouhé rozvaliny. Po úderu blesku – který zasáhl hrad Roštejn přesně 12. července 1915 – totiž hrad vyhořel, dlouhá desetiletí chátral, a nakonec zcela zpustl. Až do padesátých let dvacátého století, kdy bylo přistoupeno k jeho obnově. Hrad Roštejn byl postupně zajištěn, restaurován a v 60. letech nakonec i opět veřejnosti zpřístupněn.

Na našem homeopatickém eshopu: