Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

13. červenec 1910 – kněz, básník a antikomunista Jan Dokulil.

Jen nemnoho českých básníků dokázalo vzdorovat totalitním režimům natolik nepoeticky, že to přivedlo mocné tohoto světa k bezradnosti. Jedním z velkých mužů, kteří to dokázali, byl kněz a křesťanský básník, pater Jan Dokulil. Rodák z Mastníka u Třebíče, kde se narodil ve středu 13. července 1910.

Snímek jihlavské StB po zatčení P. Jana Dokulila.

Jan Dokulil byl po studiích v Brně postupně kaplanem Třebíči a Měříně, až se v roce 1937 stal farářem v Uhřinově u Velkého Meziříčí. Kněz Dokulil v době války na své faře ukrýval gestapem hledané rodiny odbojářů, mimo jiných i rodinu pozdějšího komunistického presidenta Ludvíka Svobody.

V roce 1950 měl být během takzvané katolické akce farář Jan Dokulil zatčen, nicméně podařilo se mu komunistické policii uniknout. Po neuvěřitelných sedm let se páter Dokulil skrýval před totalitní mocí na území jejího vlastního státu, neprostupně obehnaného ostnatými dráty a elektrickými ploty. Až v roce 1957 mohl režim odbojného faráře v Jihlavě odsoudit ke 12 letům vězení, z něhož jej v roce 1965 osvobodila až amnestie. Autor sbírek Křížové dny, Lidský živote či Tváří v tvář umírá komunisty nezlomen na faře ve Svitávce v první únorový den roku 1974.

Na našem homeopatickém eshopu: