Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

Lipnice – místo, kde byl napsán Švejk, a také místo posledního odpočinku Jaroslava Haška.

Mysteriosní starý hřbitov téměř dokonale ukrytý mezi domky naproti hradu v Lipnici nad Sázavou. Městečku stejně daleko od Havlíčkova Brodu, Pelhřimova i Jihlavy.

Jakoby hříčkou potměšilého osudu je dnes přímo naproti vstupní bráně zarostlého hřbitova věštírna a vykladačství karet.

Pohled přímo od hrobu Jaroslava Haška na zámek v Lipnici.

Tak to je již téměř sto let místo posledního odpočinku mystifikátora a spisovatele Jaroslava Haška. Muž v posledních letech svého života neoddělitelně spojený s Lipnicí nad Sázavou.

Když bylo Jaroslavu Haškovi jedenáct let, na gymnasiu jej učil profesor Alois Jirásek. Hašek byl po většinu svého krátkého života ale vnímán spíše jako šibal a šprýmař z pražských hospůdek. Zkrátka kamarád z mokré čtvrti.

A Hašek sám si tuto pověst lehkovážného humoristy pečlivě vytvářel a tak i dokonce svoji smrt proměnil v jistou mystifikaci.

Podle různých zvěstí vlastně zemřel několikrát. Například během války novinami proběhla zprávička, že Jaroslav Hašek byl ubit opilými námořníky v přístavní krčmě v Oděse v Rusku. Jiná fáma o něco později pro změnu zvěstovala Haškovo zastřelení.

Jenže s jeho pobytem na Lipnici se to má následovně: Tím, kdo Haška přivedl na Lipnici, byl malíř Jaroslav Panuška. Stalo se tak v srpnu roku 1921. A svéráznému spisovateli se zde zalíbilo natolik, že se tu usadil.

Hrob Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou.

Hašek chodil na Lipnici často na místa, kde Panuška maloval, a pozoroval jeho práci. Lipničtí občané vídali často, jak Panuška maloval lipnický hrad a Hašek v jeho blízkosti diktoval další dobrodružství Švejka svému písaři Štěpánkovi. A Hašek také dělal Panuškovi meteorologa.

Podle Panuškových vzpomínek to prý zpočátku činil poctivě, ale později však v Haškovi zvítězila touha po legraci a několikrát si z malíře Panušky vystřelil. Zejména, když Hašek zatoužil po Panuškově společnosti a chtěl, aby z Prahy přijel na Lipnici.

A tak Hašek často s bujnou fantasií v dopise Panuškovi popisoval nádhernou lipnickou zimu, nicméně vždy, když dychtivý malíř se svými paletami a stojany do Lipnice dojel, bylo na Lipnici stejně blátivo jako v Praze.

Pročež se Panuška rozhodl, že Haškovy smyšlené popisy lipnické zimy začne ignorovat. Když mu tedy Jaroslav Hašek dne 14. prosince 1922 opět poslal dopis, ve kterém popisoval metrové závěje sněhu v Lipnici, Panuška se dobrému žertu zasmál a na Lipnici nejel.

Udělal však chybu.

Vnuk spisovatele Jaroslava Haška Richard, který dnes provozuje „Haškovu restauraci“ přímo pod hřbitovem v Lipnici nad Sázavou.

Nejenže měl tentokrát Hašek pravdu a Lipnice opravdu ležela pod závějemi sněhu, ale navíc Hašek krátce po Vánocích roku 1922 v Lipnici zemřel a Panuška tak promarnil poslední příležitost si s přítelem ještě pohovořit.

A tak dnes můžeme navštívit na Lipnici nejen hrob slavného autora Dobrého vojáka Švejka, ale také hospůdku jeho vnuka, pana Richarda Haška, která je umístěna přímo pod lipnickým hřbitovem.

Na našem homeopatickém eshopu: