Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

Zázračné studánky na Křemešníku.

Kaplička, pod jejímž oltářem pramení Zlatý zázračný pramen…

Na naší tajuplné mystické poutní hoře Křemešníku je studánka zvaná Zlatá. Z tohoto pramene periodicky prýští zázračná léčivá voda po celou zimu až do pouti o Nejsvětější Trojici.

Tři výtoky periodické Zlaté studánky s léčivou vodou.

Prokazatelně léčivá voda Zlaté studánky zachránila roku 1837 tisíce lidí před smrtí při epidemii cholery. Toho roku totiž tisícihlavé zástupy až z Jihlavy či z Pelhřimova putovaly v procesích s korouhvemi a zpěvy na Křemešník, kde se poutníci zúčastnili nejdříve v chrámu prosebných kajících bohoslužeb. Ačkoli tehdy prosebné mše svaté sloužily desítky kněží od kuropění hodinu co hodinu, v chrámu Nejsvětější Trojice nebylo na každé z nich k hnutí.

Po mši se davy poutníků vždy odebraly ke Zlaté studánce a tam se každý napil zázračné vody a u kapličky pomodlil za záchranu před epidemií.

Je zajímavé, že toho hrůzného cholerového roku podle archivních pramenů studánka chrlila tak neobvyklé množství vody, že zbylo nejen na desetitisíce poutníků, ale voda mohla být stáčena i do sudů a expedována na ochranu proti choleře i do vzdálených českých a moravských měst!

Stříbrná studánka na Křemešníku. s celoročním pramenem.

Nedaleko Zlaté studánky na Křemešníku je ovšem i další léčivá studánka, zvaná Stříbrná, kde teče rovněž léčivé vody dost a dost. I tato voda, nabraná do kanystrů či lahví, vydrží neobvykle čirá a zdravá po mnoho týdnů a má prokazatelně léčivé účinky.

Související: Poutě na Křemešníku.

Na našem homeopatickém eshopu: