Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

9. červen 1700 – za krádež jehněte s ovcí veřejné hlavy stětí.

Brtnice u Jihlavy.

Za krádež mohl ještě docela nedávno delikvent přijít o život. Ještě před třemi sty lety se totiž za krádeže odsuzovalo k trestu smrti naprosto běžně. A to bez jakéhokoli důkladného vyšetřování.

To vypráví i příběh z archivů o smutném konci ovčáka z Hvězdoňovic Pavla Bloudka. Ovčák Bloudek na Hod Boží Svatodušní měl ve Velkém Meziříčí ukrást ovci s jehnětem a tento čin mu byl brtnickými radními ihned vzápětí dokázán. Brtničtí se ovšem pro jistotu obrátili o právní pomoc do Jihlavy a teprve na základě poučení jihlavského magistrátu byl nešťastný ovčák odsouzen ke ztrátě hrdla.

Město Jihlava i v tomto případě kromě právní rady zapůjčilo Brtnici k výkonu práva i městského kata, který byl ostatně do Brtnice půjčován ve většině trestních případů. Jihlavský kat totiž vykonával své chmurné řemeslo pro širokou oblast od Želiva až po Dačice. A nedělal to zadarmo – nejenže za exekuci dostal velmi slušně zaplaceno, ale i se svými pomocníky měl nárok na dopravu s ozbrojenou ochranou a kvalitní ubytování a stravu v místě výkonu po několik dnů.

A tak byl nešťastný ovčák Pavel Bloudek, který o svatodušních svátcích ukradl jehně s ovcí, potrestán skutečně nemilosrdně. Za tuto krádež dobytka ho jihlavský kat veřejně sťal v Brtnici přesně před třemisty dvaceti lety, ve středu 9. června roku 1700.

Na našem homeopatickém eshopu: