Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

22. červen 1983 – básník a prosaik, který většinu svého života musel strávit „u lopaty“.

Básník a povídkář existenciálního ladění. Rodák z Krásněvsi u Velkého Meziříčí, Ladislav Dvořák.

Uprostřed války maturoval na reálném gymnasiu v Meziříčí, aby byl ale vzápětí totálně nasazen do letecké továrny v Praze.. Na konci války se zde aktivně zúčastnil pražského povstání a záhy nastoupil na Filosofickou fakultu Karlovy university studovat bohemistiku a filosofii. V roce 1948 byl ovšem nastupujícím komunistickým režimem ze studií vyloučen.

Sazba basníkovy první sbírky byla v roce 1948 režimními censory rozmetána. Od roku 1949 se tak Ladislav Dvořák byl nucen živit pouze jako pomocný dělník v pražských strojírenských závodech.

V době postupného uvolňování v 60. letech spolupracoval s některými redakcemi a mohl tak publikovat alespoň básně pro děti v dětských časopisech Sluníčku a Mateřídoušce.

Teprve až v roce 1968 se Dvořák uchytil ve Slovanské knihovně jako asistent, odkud však byl za podpis Charty 77 propuštěn a až do pense se pak živil už jen jako korektor v tiskárnách.

Své první básně tiskl Dvořák v roce 1939 v týdeníku Velkomeziříčsko. Jeho pozdější – již vrcholné sbírky Kainův útěk, Vynášení smrti či Obrys bolesti – se vyjadřují k přítomnosti zmarňovaných životů.

V Dvořákově próze dominuje zejména soubor Šavle a meče, kde až bizarně ztvárňuje absurditu padesátých let v tehdejším Československu. Soubor byl však vydán v roce 1986 v Londýně již po smrti jeho tvůrce. Neboť dodnes nedoceněný literát Velkomeziříčska, Ladislav Dvořák, 22. června 1983 umírá ve věku třiašedesáti let na srdeční infarkt.

Na našem homeopatickém eshopu: