Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

26. červen 1920 – vynálezce českých párků a dvorní dodavatel uzenin na stůl císaře Františka Josefa I.

Hrob vynálezce tuzemských párků a dvorního dodavatele uzenin na císařský stůl Františka Satrapy ve Studené.

Vynálezce tuzemských párků a uzenářský geinus. Rodák ze Světlé pod Javořicí, František Satrapa.

Narodil se zde v roce 1849 a v Nové Bystřici, za nedalekou zemskou hranicína české straně, se vyučil řezníkem. Zkušenosti poté sbíral jako tovaryš ve Slavonicích, v Schremsu a nakonec i ve Vídni. Zde pracoval u vyhlášeného vídeňského řezníka a uzenáře Ernsta a právě u něho se v uzenářském řemesle značně zdokonalil.

František Satrapa
(1849-1920)

Roku 1875 si pronajal místní hostinec ve Studené v tehdejším moravském okrese Dačice (od roku 1960 je ovšem historicky západomoravská Studená součástí jihočeského okresu Jindřichův Hradec), kde začal tvořit své jedinečné uzenářské výrobky. Ty začaly být postupem času stále proslulejší, takže František Satrapa pro svoji rozšiřující se živnost zakoupil na náměstí ve Studené vlastní dům.

V roce 1896, v době historicky v našich dějinách vůbec nejpříznivější českému živnostenskému podnikání, Satrapa rozšiřuje své uzenářství i o pobočku v Popelíně. Satrapovy uzeniny dosahují mimořádné obliby v širokém kraji a šikovný uzenář nakonec dobývá svými konservami, šunkami a zejména pověstnými Satrapovými párky i samotnou Vídeň.

Ačkoli Vídeň je matkou vídeňských párků, Satrapovy párky ze západní Moravy ji doslova okouzlily. I proto v roce 1899 na výstavě kuchařského umění ve Vídni František Satrapa získává za tyto své uzenářské výrobky zlatou medaili a záslužný kříž. A roku 1902 dobývá na výstavách dokonce i Paříž a Řím.

Jedno z podnikových Satrapových uzenářství za první republiky.

V roce 1904 ve Studené vybavuje své uzenářství stroji poháněnými benzinovým motorem a od té chvíle se stává prvním velkouzenářem v monarchii, vyrábějícím své stále lepší produkty továrním způsobem.

Od roku 1900 jsou Satrapovy uzeniny díky své špičkové kvalitě privilegovaným c. a k. dvorním dodavatelem a poté získávají i prestižní zakázku na dodávky gulášových konserv pro rakouskou armádu.

V roce 1907 uzenářský virtuos František Satrapa odchází na odpočinek a firmu předává svému synovi Janovi, který ji dále rozvíjel, když postupně rozšířil výrobu ze Studené do Kostelce, Hodic i Krahulčí. A když mu v roce 1948 všechny jeho proslavené továrny ukradli komunisté, souběžně s tím v dubnu 1948 zlomen umírá.

A právě dnes uplyne rovných sto let od úmrtí autora a tvůrce českých párků, mimořádného uzenáře a bystrého podnikatele, Františka Satrapy.

Odchází totiž na onen svět v sobotu 26. června roku 1920 ve svém domě ve Studené…

Na našem homeopatickém eshopu: