Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

8. červenec 1935 – povídkář z Horního Mlýna u Chotěboře.

Prosaik a žurnalista, tvůrce vážného i zábavného pražského románu, publicista a editor. Rodák z Chotěbořska, Ignát Herrmann.

Narodil se v Horním Mlýně u Chotěboře v srpnu roku 1854. Nedokončil gymnasium, učil se kupcem v Praze a současně s tím po boku svého bratra – juristy – pronikal mezi literáty a žurnalisty, aby se nakonec prosadil jako redaktor v Humoristických a Národních listech.

Ignát Herrmann napsal na 500 soudniček, fejetonů a takzvaných nedělních povídek. V roce 1882 založil Švandu dudáka a redigoval ho s přestávkou v letech první světové války až do roku 1930.

Dobová kritika Ignátu Hermannovi často vytýkala , že oslavuje maloměšťáctví, které takzvaná moderna z předělu století rasantně zavrhovala. Přes hlasy kritiků většina Hermanných děl našla své vděčné publikum a mnohá byla později i zfilmována.

Rodák z Vysočiny Ignát Hermann, autor úspěšných románů a filmových předloh Otec Kondelík a ženich Vejvara, U snědeného krámu či Z pražských zákoutí, umírá v Řevnicích u Prahy ve věku jednaosmdesáti let v pondělí 8. července 1935.

Horní mlýn u Chotěboře v roce 1905. Mlýn už dnes dávno nestojí – vyhořel v 80. letech…
Na našem homeopatickém eshopu: