Výročí, rodáci, události v historii kraje Jihlavského

Na našem homeopatickém eshopu:

9. červenec 1822 – vlastenecký buditel a literát z Telče.

V červenci roku 1822 se v rodině soukenického mistra v Telči narodil dnes prakticky zapomenutý telčský rodák, právník, vlastenecký buditel a literát Jan Vlk.

Po absolvování gymnasia v Jihlavě studoval filosofii na universitě v Brně a své studium práv ukončil na Právnické fakultě olomoucké university. Od roku 1850 Vlk působil v soudní službě v Trenčíně, Skalici a v Bratislavě. V roce 1860 byl jmenován c.a k. notářem ve Znojmě, kde se zapojil do českého národního života.

Pamětní deska Jana Vlka na znojemské Besedě.

Rodák z Telče je tak považován za zakladatele prvního českého spolku ve Znojmě, Besedy. Aktivně se podílel i na založení české Záložny, Sokola i Matice znojemské. Za svého působení ve Znojmě – až do své smrti v roce 1896 – byl Jan Vlk všeobecně uznáván za vůdce znojemských Čechů. Kromě toho však trvale udržoval i styk se svým rodištěm Telčí, především se zdejšími národními spolky.

Jan Vlk pravidelně přispíval i nemalými částkami pro městský špitál v Telči. Snad i proto byl – dnes již téměř neznámý telčský rodák Jan Vlk – v roce 1876 po zásluze jmenován čestným občanem Telče, kde se o čtyřiapadesát let dříve, v úterý 9. července 1822, narodil.

Na našem homeopatickém eshopu: